- Sild, Sturla. Hvorfor akkurat det? Hvorfor ikke om den stolte elgen – eller den arrogante ørnen. Eller bjørnen, for å rime litt selv. Men sild?
- Jeg er glad i sild. Greide bare å få i meg 1 ½ spekesild før jeg kom hit i dag …
1600-tallets sildeeventyr
Og det var ingen kjøpesild den pensjonerte læreren fikk i seg. Det var et nydelig, selvfisket eksemplar av den gilde silda. Så var det tilbake til silda i musikalen igjen.
- Ja, det er stor historisk betydning i silda her i Bjugn. Men det er mange år siden nå. På 1600-tallet bugnet det av sild i Bjugn.
Siden har det gått med silda som med globoid, grammofoner, gamasjer og gamledager: Rett inn i glemmeboka uten tydelig plassering. Men så var den én mann som fikk Sturla på sporet av silda igjen:
- Ja, det var Eilert Bjørkvik. Han hadde skrevet en hovedoppgave i historie i 1972. Og da ble det mye sildelesing.
Europa til Bjugn
Bjørkvik skrev om sildefisket rundt Fosen og Sturla syntes det smakte eventyr. I de mest hektiske sildetidene kom det folk fra hele Nord-Europa og til Bjugn. For sild skulle de ha. Og skulle de ha den med hjem, så måtte den saltes. Det ble mye viktig eksport av den blanke smaksfisken.
- Og hvordan ble det musikkspill av dette?
- Tja … hvordan ble det musikkspill … Jo, det var en prest her som absolutt ikke skulle gjort det han gjorde.
Prestestudenten Anders Kristensen Holm fikk altså en såkalt ”lausunge” med unge frøken Bendiksdotter. Han ble dømt til å betale 15 riksdaler i farskapssaken. Og deretter ble han prest. En kan jo undres på hva som var verst straff …
- Og der fikk jeg en idé. Jeg ga denne ”lausungen” et navn; Amund. Og Amund dukker opp i Bjugn på leiting etter sin biologiske far. Ikke ulikt søsken som i dag er på leit etter opphavet sitt.
Historisk spill med moderne rytmer
Sammen med Vidar Hoff har Sturla Leth Olsen også laget musikkspillet ”Sara” – med handling fra vikingtiden.
Det nye musikkspillet er en såkalt libretto. Mye av teksten er på rim og bokstavrim og musikken er meget variert og byr på mange spennende rytmer.
- Vi kunne ikke brukt musikk fra 1600-tallet, sier Sturla og ler.
- Da hadde folk kjedet seg og sikkert funnet utgangsdørene i en fei.
Premiere på ”Sild, synd og sang” er 11. november. Og da bør det være som sild i tønne med folk på kulturhuset.
Fakta
Navn: Sturla Leth Olsen
Yrke: Pensjonert lærer
Alder: Sprek 75-åring
Interesse: Glad i sild
Aktuell: Tekstforfatter til musikkspillet «Sild, synd og sang»
----
Les flere interessante historier i vårt nye magasin her

Sild, synd, sang og… Sturla
I november settes det opp et helt nytt musikkspill på Kulturhuset. Vi har tatt en prat med Sturla Leth-Olsen for å høre mer om bakgrunnen og veien frem til ferdig oppsetning.